#1 2013-05-23 19:32:50

Misiaki

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-01-13
Posty: 19
Punktów :   

Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

Od wczoraj nie mamy sygnału tv naziemnej cyfrowej z okablowania Aster/UPC (Przemiarki 23), a przynajmniej tak twierdzi telewizor. W środę rano było OK, wieczorem już nie. Czy ktoś ma ten sam problem?

Offline

 

#2 2013-05-24 10:36:47

 konwil

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 265
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

Ano nie ma...

Offline

 

#3 2013-05-24 11:21:42

Misiaki

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-01-13
Posty: 19
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

konwil napisał:

Ano nie ma...

Przed chwilą był technik. Okazuje się, że wyłączenie telewizji analogowej w Krakowie nastąpiło w środę (a nie w poniedziałek, jak było ogłaszane) i najwyraźniej ma to związek z naszym problemem. Zmierzył parametry i wyszło, że w gniazdku jest teraz sygnał, ale tylko analogowy... czyli jakiś bezsensowny szum. Powiedział, że zgłosi to ekipie technicznej, która, wg niego, przyjedzie jeszcze dziś. Krótko mówiąc, problem jest z anteną po stronie UPC/Aster.

Offline

 

#4 2013-05-24 18:30:54

 konwil

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 265
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

No to spoko, ale w końcu dotychczas odbieraliśmy cyfrówkę naziemną, więc dziwne. Nic to, ważne że zrobią i na razie się nie czepiają anteny zbiorczej...

Dzięki ze swojej strony za zgłoszenie do UPC.

konwil

Offline

 

#5 2013-05-25 11:17:43

Misiaki

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-01-13
Posty: 19
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

I jak - naprawili to wczoraj? Jesteśmy poza Krakowem i nie możemy sprawdzić.

Offline

 

#6 2013-05-26 15:48:17

 konwil

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 265
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

Ja piszę z Władysławowa, więc może ktoś by jeszcze sprawdził i dał znać

Offline

 

#7 2013-05-27 09:45:02

Misiaki

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-01-13
Posty: 19
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

Nie naprawili (sądzę, że ich nie było). Dzwoniłem dzisiaj jeszcze raz, żeby się coś dowiedzieć, ale na infolinii gość stwierdził, że nie widzi jeszcze raportu technika w tej sprawie... Czyli wygląda na to, że nie zgłosił tego dalej w piątek albo zgłosił w jakiś inny sposób. Konsultant powiedział, że zgłosi dyspozytorowi i oddzwonią - sądzi, że dzisiaj. Żenujący sposób postępowania z klientami mają w tej firmie i fatalny przepływ informacji.

Offline

 

#8 2013-05-27 13:14:37

 konwil

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 265
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

No cóż... Ta nasza antena jest ich niestandardową usługą i faktycznie mają małą wiedzę na jej temat. Ja w zeszłym roku miałem problem z TV Sat - odpięto mnie (przez przypadek), co lokalizowali około tygodnia technicy z UPC... Niestety, ale może ONI chcą nas zmusić do rezygnacji z takiej usługi i wymusić przejście na "kabel". Nie jestem zwolennikiem żadnej spiskowej teorii, ale w końcu sami sobie tutaj robią konkurencję, czyż nie?

konwil

Ostatnio edytowany przez konwil (2013-05-27 13:15:56)

Offline

 

#9 2013-06-04 11:33:22

Misiaki

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-01-13
Posty: 19
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

No więc sygnału cyfrowego jak nie było, tak nie ma. I zgodnie z informacjami z ich pomocy technicznej zdaje się, że nie będzie (chociaż to podobno nie jest do końca jasne, być może oddzwonią jeszcze). W zamian za to puścili analogowo ich pakiet Mini. Zasugerowałem, że pewnie wytłumili sygnał cyfrowy (bo przecież był), i konsultant się z tym zgodził, twierdząc, że być może powodował "zakłócenia". Jasne. Chyba w płatnościach. Tak więc proces cyfryzacji został udoskonalony o dodatkowy krok przekształcający zbyt nowoczesny produkt (jak na 10 zł miesięcznie) do starej i lubianej analogowej postaci...

Offline

 

#10 2013-06-04 21:17:28

 konwil

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 265
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

Wg mnie możemy się tutaj burzyć i domagac satysfakcji. Te 10 zł / m-c to opłata za korzystanie z anteny, która ma być sprawna. Ale nie dziwi mnie robienie problemów przez UPC, bo tak jak już pisałem, nie tylko w tym temacie, mogą się zwyczajnie chcieć tej anteny pozbyć.

Prosiłem AZ, aby podziałał coś w tej sprawie (napisałem oficjalne pismo), ale Administracja na razie milczy. Mam tu na myśli status anteny i jej ewentualne przejęcie, w razie gdyby.

konwil

EDYCJA:
No i stało się... UPC zabiera nam naszą antenę zbiorczą. Dzwoniłem na infolinię i łaskawie mają nas o tym poinformować, a niby nas już poinformowali o braku dostępności TV cyfrowej naziemnej (od 20.05). Ja żadnego pisma jeszcze nie dostałem.

Wynika z tego, że w tym momencie mamy do wyboru tylko UPC z kabla, a niedługo Internet też będzie dostępny tylko z kabla (nie poprzez LAN) i cała dotychczasowa infrastruktura kablowa w mieszkaniu traci sens... Ponadto, pewnie niektórzy - podobnie jak i ja - mają podpisane umowy np. z NC+ czy Polsatem, co dodatkowo stanowi pewien kłopot, powiedziałbym nawet - dosyć istotny.

Proszę użytkowników anteny o wypowiedzi, a ja zabieram się za rozmowy z UPC poprzez AZ, w temacie >>przejęcia<< anteny.

konwil

Offline

 

#11 2013-06-05 09:33:23

Misiaki

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-01-13
Posty: 19
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

konwil napisał:

a niedługo Internet też będzie dostępny tylko z kabla (nie poprzez LAN)

Czy jakoś to już zapowiedzieli, czy to na razie bardziej wniosek z ich zachowania?

Offline

 

#12 2013-06-05 11:26:37

 konwil

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-01
Posty: 265
Punktów :   

Re: Brak sygnału tv naziemnej cyfrowej

Z inf. uzyskanych z infolinii wynika, że taki jest plan UPC.

EDYCJA:
No cóż... Dzwonili do mnie z UPC i teraz mówią, że antena zostaje sygnał naziemnej cyfrowej TV będzie (po prostu zmieniono częstotliwości nadawania i filtry na budynku blokują część kanałów).

Ws. internetu, zobaczymy - ale jest pomysł, żeby do kabla, który biegnie od TV Sat wprowadzić odp. częstotliwość i ma być OK, ale na pewno blok jest przygotowany pod zmianę.

No cóż po dwakroć... Ponoć koledzy z UPC mieli nieodpowiednie informacje od swoich administratorów sieci (że niby u nas nie ma i nigdy nie było anteny zbiorczej). Pomieszanie z poplątaniem, ale zobaczymy, może nie będzie tak źle.

konwil

Ostatnio edytowany przez konwil (2013-06-05 18:17:27)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
ząb trzykanałowy Puck pensjonaty borntobefree